Aktuellt

Aktuellt

Hjärtstartare i området!

Nu finns det en hjärtstartare i vårt område!


Tony och Linda-Maria har installerat en hjärtstartare på Sjöängsvägen 3. Den är tillgänglig året runt, dygnet runt.

Låt oss hoppas att vi aldrig behöver använda den.


Hjärtstartaren är väldig enkel att använda och har en röst som guidar. Den är utrustad för att även kunna användas på små barn.

Här är länk till en instruktionsvideo: https://www.youtube.com/watch?v=7hJ4LZ8QIcc

Gå gärna in på https://www.smslivraddare.se och bli en frivillig livräddare.

Information från VA-gruppen

Förra året informerade styrelsen att det skulle bildas en VA-grupp med uppgift att titta på framtida vatten-och avloppsförsörjning inom vårt stugområde i Nannberga. Gruppen, som i dagsläget består av Kent Strömberg, Martin Larsson, Tony Häll och Anneli Nogelius, har sedan i höstas börjat titta på bl.a ansvar och ekonomi vid kommunal alternativt gemensam VA-försörjning. Gruppen har träffat kommunen vid ett par gånger, samtalat med Länsstyrelsen, Nannberga by samt pratat med andra som genomfört likande i sitt område.


Arbetet fortsätter nu med att undersöka och sammanställa kostnader för följande alternativ:


  1. Anlägga och drifta egen gemensam VA-anläggning för vatten och avlopp.
  2. Anlägga och drifta gemensamt ledningsnät för vatten och avlopp och ansluta detta till kommunens anslutningspunkt (AP). Vi måste gräva hela vägen till AP.
  3. Kommunen anlägger och driftar vatten och avlopp till området. Kommunen gräver detta från sin AP och anlägger ledningarna inom området till resp. fastighet, AP vid tomtgräns.


Gruppen vill belysa det som framkommer tydligt i Arboga kommuns nu gällande VA-plan, antagen av kommunfullmäktige 2018-04-25, att egna individuella lösningar INTE är något alternativ. Det betyder att samtliga fastighetsägare står inför betydande investeringar/kostnader – antingen i en gemensamhetslösning driftad av samfälligheten eller via en kommunal lösning. Oavsett alternativ så tillkommer också kostnad för respektive fastighetsägare att gräva och anlägga ledning från fastigheten till anslutning vid tomtgräns.


Gruppen återkommer under våren med information kring alternativen - som då kan utgöra en grund för att skapa en viljeyttring för området. Denna kan sedan användas i dialog med kommunen.

Driftgrupp Vattenverket

Driftgrupp

 

Från januari 2024 sköt driften av vattenverket av en nybildad arbetsgrupp - Driftgruppen. Peter Andersson och Ulf Södergren ingår sedan tidigare i gruppen. Ny från i år är Tony Häll. 

Julmingel 9 december kl. 16.00

Sommarvattnet stängs av helgen 13-15 oktober

Hjälp behövs för att flytta bryggan - 8:e oktober

Flytta bryggan - 8 oktober

 

Vi behöver hjälp att flytta badbryggan. Om någon har båten kvar i vattnet och kan hjälpa till att dra bryggan - hör av er till Kerstin Hagström Vanberg 070-6008731

Höstens städdag!

Höstens städdag - 30 september

 

Samling vid brevlådorna kl. 10.00 för ca tre timmars gemensamt arbete. Styrelsen bjuder på korv och bröd. Finns en del redskap i föreningen, men ta gärna med egna. Vi passar också på att flytta badbryggan, så hjälp behövs från någon som har båten kvar i vattnet.

Tack Ingemar!

Styrelsen har tackat Ingemar för alla insatser han gjort som ansvarig för drift och underhåll av vattenverket i Nannberga Hamn genom åren.

Ingemar bestämde sig för att avgå som ansvarig i slutet av juni, men han kommer att finnas till hands för eventuella frågor under en övergångsperiod..

Vi kan inte nog betona hur mycket vi uppskattar Ingemars engagemang och hängivenhet för att hålla vattenverket i toppskick. Han har verkligen gjort ett fint jobb, och vi är så glada över allt han har bidragit med!

Årets kräftskiva - 19:e augusti kl. 19.00

Fisketävling och Tipspromenad 15:e juli - vinnarna korade

Fisketävling 🐠

Vid dagens fisketävling deltog 35 fiskare  - 21 vuxna och 14 barn. I år fick alla barn också godis via fiskdamm. På de tre översta platserna kom: 


Vuxenklass

1:a plats Ellen Engman 1001 g

2:a plats Jasmine Ahlgren 938 g

3.e plats Marie Öijwall 851 g









 

Barnklass 

1.a plats Luna Ahlgren 952 g

2:a plats Agnes Johansson 762 g

3:e plats Arvid Palmkvist 226 g










 

Tipspromenad ✏️

Vuxenklass

1:a plats Ann-Marie Jacobsson

2:a plats delad - Johan Rosborg, Siv Toftling, Kerstin Vanberg










 

Barnklass 

1.a plats Jonatan Hagström

2:a plats delad - Agnes Johansson, Samuel Palmkvist









 

Vinnare av godisburkarna:

Vuxen - Siv Toftling

Barn - Maryan Lanshammar

 

Tack till alla som arrangerat, medverkat och sponsrat tävlingarna!!

Bekämpning av jättebalsamin

TACK TILL ALLA SOM VARIT MED OCH RENSAT JÄTTEBALSAMIN! 

Styrelsen rekommenderar att vi alla gör en ytterligare insats vad gäller bekämningen under vecka 31 (31/7-6/8). Områdesansvariga återkommer med detaljer. 

Som tidigare meddelats har Länsstyrelsen uppmärksammat att vi inom Nannberga hamns samfällighet har den invasiva arten jättebalsamin. De utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden.


Den som har jättebalsamin på sin fastighet ansvarar för att utrota denna.


Vad gäller våra allmänna ytor så har arbetsgruppen för grönområden, tillsammans med styrelsen, beslutat att vi alla behöver hjälpa till att ta bort arten. Områden som berörs har markerats på kartan och medlemmar i styrelsen har fått i uppdrag att vara ansvariga för dessa delar och skapa arbetsgrupper med boende runt dessa områden. Områdesansvariga kommer inom kort kontakta deltagare inom sin grupp och stämmer av deltagande, tidpunkt mm. Arbetsgruppen för grönområden kommer att ta hand om vissa ytor så som vägslänten, runt fotbollsplanen och brasan samt längs viltstängsel samt i mån av tid ytor vid björkdungen.


Målsättningen måste vara att till varje pris förhindra att någon enda blomma inom området får fröställning med fortsatt spridning som följd. Tidsfönstret för arbetet är under juli innan blomning.

Med största sannolikhet måste arbetet till viss del upprepas nästa år helt beroende på hur noggrant vi klarar årets utmaning.


Kortfattat om bekämpning:

Jättebalsamin bekämpas effektivt genom att slå eller dra upp plantor for hand. Se till att ta bort fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna. Det är viktigt att avfallet inte komposteras utan istället bränns lokalt eller skickas till återvinningscentral för förbränning.


Information om bekämpning och lagstiftning finns i följande dokument.


Vi är skyldiga att återkoppla till Länsstyrelsen när arbetet är gjort.


Nannbergaslaget - årets golftävling gick av stapeln 8:e juli

Den 8:e juli avgjordes Nannbergaslaget där Patrik Idrén stod som segrare i huvudtävlingen. Grattis och bra kämpat alla! 


Resultat huvudtävlingen:

1:a Patrik Idrén

2:a Ingemar Selberg

3:a Roger Walensjö


Lagtävling:

Lag: Patrik Idrén/Marcus Idrén/Johnny Hill


Närmas flagg hål 16:

Ingemar Selberg

Nu är badbryggan på plats!

Tack till alla som hjälpte till med flytten av bryggan, röj kring stranden och skurade möbler!

Kallelse till Årsmöten 2023 Nannberga

Nannberga hamns Vägsamfällighet

Tid: Lördag 17/6 kl. 10:00

Plats: Dansbanan i Nannberga

Sedvanliga årsmöteshandlingar.

 

Nannberga Vatten Samfällighetsförening

Tid: Lördag 17/6 kl. 10:30 ca direkt efter Vägsamfällighetens möte

Plats: Dansbanan i Nannberga

Sedvanliga årsmöteshandlingar.

 

Övrig information inför årsmötet, såsom förslag till budget mm. finns på sidan "FÖR MEDLEMMAR" här på 

föreningens hemsida, samt i lådan vid dansbanan.

 

Se även anslagstavlan och vår hemsida för övriga aktiviteter under året!

 

Välkomna!

Styrelsen

Information om avgifter 2023

Information om avgifter för 2023 finns på sidan "FÖR MEDLEMMAR".  Betala senast 31 juli. Tack!

Sökes: Nya valberedare

Förslag till valberedare saknas och tas tacksamt emot! Vid intresse kontakta valberedningen:


Linda-Maria Jonsson 073-6233510 (Sjöängsvägen 3)

Gun Sallanto 070-4413465 (Mörtholmsvägen 14)

Midsommar 2023

Tips: Vårfixa trädgården

Gör trädgården redo för sommarsäsongen.  Det är dags att städa upp efter vinterns vedermödor. Nedan hittar ni några tips för att ge trädgården en bra start.

Räfsa bort löv och mossa

När gräsmattan torkat upp är det dags att räfsa bort löv och mossa. Ta noggrant bort mossbitarna, annars sprider sig mossan. Därefter är det bra att lägga på ett lager med näringsrik jord, så kallad toppdressing.

Hejdå ogräs!

  • Rensa ogräs. Är man tidigt ute med ogräsrensningen så spar man mycket jobb senare! Det är enklare att ta bort ogräsen när de är små, och när du gör det ger du dina nya plantor mer plats att växa. 
  • Luckra i trädgårdslanden och gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar med brunnen kompost eller stallgödsel.

Storstäda och ställ fram utemöbler

  • Har du ett växthus är det dags att städa! Även om man städat det på hösten är det viktigt att göra det igen för att få bort svampsporer och skadedjur som kan ha överlevt vintern.
  • Ta fram utemöblerna. Rengör dem och olja in eller måla om dem om det behövs.
  • Se över trädgårdsredskapen. Rengör dem, olja in trädelar och slipa slöa blad på häcksaxar och sekatörer

Bygg en drivbänk och börja plantera!

    Vill du komma igång tidigt med dina sådder kan du bygga en drivbänk där jorden värms upp snabbare. Enklaste sättet att bygga en drivbänk är att fylla ett par pallkragar med jord och lägga ett fönster över. Så fort jorden reder sig i trädgårdslandet går det också bra att så grödor som sättlök, rädisa, spenat, sallat, bondböna, morot, persilja och dill.

    Ta bort mördarsniglar – krossa äggen

      • Gå på jakt efter mördarsniglar! Krossa de gulvita små äggen och klipp ihjäl sniglarna du hittar. Snigelmedel gör mest nytta vid den här tiden på året.

      Beskär vissa växter

        Det är beskärningsdags för en del av trädgårdens växter. Hit hör exempelvis lavendel och rosor, samt äppel- och päronträd och bärbuskar som behöver föryngringsbeskäras. Buskar som blommar på våren beskärs efter blomningen.

        Planterna vårblommor

        • Plantera några krukor med fina vårblommor och sätt vid entrén. Penséer är det säkraste kortet då de klarar ner till fem minusgrader. Ta in krukan eller svep in den med fiberduk om det blir kallare än så.
        • När du ser att det börjar komma nya skott på perennerna så klipp ned de vissna delarna och lägg på komposten. Perenner som vuxit sig stora kan du föröka genom delning.

        Sommarvatten

        Driftansvariga räknar med att koppla på sommarvatten i helgen 22-23/4 för er som får vatten från pumphuset bredvid Sjöängsvägen 11 (Sjövattenanläggningen Nannberga hamns norra vattenförening).


        Övriga slingor är också påkopplade.

        Kolla så att tappkran på respektive tomt är STÄNGD inför starten!

        Framtida VA-försörjning inom Nannberga Hamn sommarstugeområde

        Avsikten med denna information är att belysa framtida vatten-och avloppsförsörjning inom vårt stugområde i Nannberga. Utgångspunkt för detta är Arboga kommuns nu gällande VA-plan, antagen av kommunfullmäktige 2018-04-25. I kommunens VA-plan anges att Nannberga är ett högprioriterat område med samlad bebyggelse där en gemensam lösning för vatten och avlopp bör bildas och att detta ska ske senast år 2028 enl. kommunens tidplan.

         

        En gemensam VA-lösning kan ordnas antingen genom kommunens ansvar och försorg eller genom en samfällighetslösning där vår nuvarande förening tar ansvar för detta. Under senare år har VA-frågan diskuterats i vår förenings styrelse och frågan har också kommit upp vid årsmöten. Vi har också haft ett flertal kontakter med VA-ansvarig i Arboga kommun.

         

        Styrelsens ambition är att bilda en särskild VA-grupp med 4-5 personer som skall ta fram förslag på lösningar. Viktiga frågor som gruppen kommer jobba med är bl.a ansvar och ekonomi vid kommunal eller enskild VA-försörjning. Om någon vill vara med i denna VA-grupp så ber vi er att kontakta Kent Strömberg eller Anneli Nogelius. Planen är att gruppen ska påbörja sitt arbete innan midsommar. Möten kan ske både digitalt och på plats i Nannberga.

         

        Kent Strömberg  - kent.stromberg1948@gmail.com – 070 671 66 14

        Anneli Nogelius – anneli.nogelius@ericsson.com – 070 986 10 59

        Vårstädning 22:a april

        Välkomna till vårens städdag 22/4.  Samling vid brevlådorna klockan 10.00. Vi beräknar att hålla på i tre timmar. Styrelsen bjuder på korv och bröd. 

        Vildsvin i området!

        Vildsvin har varit inne på området. Spår efter dem upptäcktes helgen 4-5 mars. Elstängslet har kontrollerats och fungerar. Dock visar spår i snön att svinen tagit sig in genom att lyfta upp tråden i stänglet. Trådarna har nu spänts till.


        Vildsvin söker sig ofta till gårdar, tomter och odlingar för hitta föda. Fallfrukt är mycket populärt men komposter är också vanliga anledningar till att vildsvin letar sig till dig och stör. Plocka bort fallfrukt och säkra komposter så gott det går.

        Snabbfakta vildsvin:

        Vildsvinet vikt: 100-200 Kg - Galten väger mer än suggan

        Vildsvinets längd: omkring 1,5 meter

        Vildsvinets mankhöjd: Omkring 1 meter

        Vildsvinets föda: Allätare - Rötter, fallfrukt, potatis, nötter, insekter, sniglar och annat som finns i skogen.

        Vildsvinen är huvudsakligen nattaktiva djur och gör sig sällan till känna under dagtid. Dessutom är de skygga och håller sig gärna undan från öppna områden och människor (om det inte gäller att skydda sina ungar).